LEG EEN KNOOP VOOR WERELD ALZHEIMER DAG OP 21 SEPTEMBER



Op 21 september, tijdens Wereld Alzheimer Dag, nodigen we iedereen uit om een simpel maar krachtig gebaar te maken. Leg een knoop in je sjaal, je schoenveter, of in de draad van je oortjes. Hiermee laat je zien dat je mensen met dementie niet vergeet. Mensen met dementie voelen zich vaak geïsoleerd of vergeten, omdat er nog steeds veel taboes en misverstanden bestaan rond de ziekte. Door een knoop te leggen, toon jij dat je solidair bent en dat mensen met dementie er nog steeds toe doen. Lokaal Bestuur Jabbeke legde alvast een knoop in de gemeentelijke vlag.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag (World Alzheimer's Day). Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan dementie. Sinds 1994 alarmeert deze internationale dag overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst.

Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. In België lijden meer dan 200.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende decennia verdubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing in onze maatschappij.

De ziekte van Alzheimer is in 1910 vernoemd naar de Duitse arts Alois Alzheimer. Hij beschreef in 1906 het ziektebeeld van zijn patiënte Auguste Deter. Zij had problemen met haar geheugen en na haar overlijden op 56-jarige leeftijd onderzocht Alzheimer haar hersenen. Naast atrofie (het verschrompelen van de hersenen) vond hij zogenoemde plaques (eiwitafzettingen) en tangles (kronkels), die nog steeds als karakteristiek gelden voor de naar hem vernoemde ziekte.



Nieuws /