32926 - 09/08/2024 - Besluit van de burgemeester - Gemeentelijke evenementen - Nacht van Jabbeke - Geluidsvergunning



Naar aanleiding van het kermisweekend Jabbeke is er is de aanvraag van de dienst Vrije Tijd tot afwijking van de geluidsnormen, in naam van Gemeente Jabbeke, Dorpsstraat 3 te 8490 Jabbeke om een afwijking te bekomen van de wettelijke geluidsnormen bij een muziekactiviteit ter gelegenheid van het Kermisweekend Jabbeke in het gemeentelijk park, Vlamingveld 40.

Voor de avondmarkt wordt een afwijking gevraagd van het geluidsniveau kleiner of gelijk aan 100 dB(A) gevraagd op
Vrijdag 23/08/2024 van 18u00 tot 22u30

Voor de Nacht van Jabbeke en het foodtruckfestival wordt een geluidsniveau kleiner of gelijk aan 100dB(A) op
- Zaterdag 24/08/2024 van 19u00 tot 02u30;
- Zondag 25/08/2024 van 10u00 tot 19u00

Er is het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning (milieuvergunningdecreet) en verdere wijzigingen.

Er het besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het reglement betreffende de milieuvergunning (VLAREM I) en verdere wijzigingen.

Er is het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II) en verdere wijzigingen.

Er zijn de bepalingen in het VLAREM zoals bepaald in hoofdstuk 6.7 voor niet-ingedeelde muziekactiviteiten.

De bepalingen van dit hoofdstuk zijn van toepassing op activiteiten waarbij muziek geproduceerd wordt en die plaatsvinden in een tent, in de openlucht of in een andere openbare inrichting dan een openbare inrichting als vermeld in rubriek 32.1 of 32.2 en op private inrichtingen.

Het geluidsniveau op een muziekactiviteit moet in principe kleiner of gelijk zijn dan 85 dB(A) Laeq,15min. Dit is de wettelijke ondergrens voor het nemen van maatregelen. Dit mag getoetst worden 92 dB(A) Lamax,slow.

Er kan hiervan afgeweken worden op voorwaarde dat:
1° de muziekactiviteit voorafgaand is aangevraagd aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente waarin de muziekactiviteit plaatsvindt; en
2° het college, vermeld in punt 1°, de muziekactiviteit toelaat. Die toelating kan evenwel alleen gegeven worden indien het
geluidsniveau in de inrichting Laeq,60min ≤ 100 dB(A) en de muziekactiviteit gekoppeld is aan een bijzondere gelegenheid.
Indien de muziekactiviteit doorgaat in een feestzaal, lokaal of schouwspelzaal moet cumulatief aan de volgende criteria wordt voldaan:
a) maximaal 12 gelegenheden per jaar;
b) maximaal 2 gelegenheden per maand;
c) de sommatie van deze gelegenheden mag zich maximaal over 24 kalenderdagen per jaar spreiden (in geval een muziekactiviteit avonduren alsook morgenuren van de daarop volgende kalenderdag omvat, worden 2 kalenderdagen geteld).

Het college van burgemeester en schepenen kan beperkende maatregelen opleggen, bijvoorbeeld voor het maximaal toegelaten geluidsniveau of voor de duur van de muziekactiviteit.

Met deze aanvraag wordt een hoger geluidsniveau aangevraagd, namelijk kleiner of gelijk aan 100 dB(A) Laeq,15min voor buiten. Er wordt eveneens een afwijking aangevraagd op de geluidsnormen in de omgeving van de muziekactiviteit.

Overwegende dat bij activiteiten met dergelijk geluidsdrukniveau er mogelijks geluidshinder in de nabije omgeving te verwachten is en verwacht kan worden dat derhalve ook de normen in de buurt zullen worden overschreden;

Overwegende dat het noodzakelijk is om de geluidsboxen te richten weg van de bewoning om de overlast voor de buurt tot een minimum te beperken;

BESLUIT :
Er wordt aan de dienst Vrije Tijd, een toelating verleend om in naam van Gemeente Jabbeke ter gelegenheid van de organisatie van het kermisweekend Jabbeke in en nabij gemeentelijk park grenzend aan Vlamingveld 40 te Jabbeke een muziekactiviteit te organiseren en tijdelijk af te wijken van de geluidsnormen in de omgeving van de muziekactiviteit.

De geluidsafwijking wordt toegestaan van vrijdag 23/08/2024 18u00 tot 22u30
De geluidsafwijking wordt toegestaan van zaterdag 24/08/2024 19u00 tot 02u30
De geluidsafwijking wordt toegestaan op zondag 25/08/2024 10u00 tot 19u00

1. Volgende voorwaarden dienen strikt te worden nageleefd :
- de geluidsboxen dienen zodanig gericht (weg van de bewoning) dat geluidsimpact op de bewoonde vertrekken tot een minimum wordt beperkt.
- er mag geen geluidsinstallatie in de tent opgesteld worden;
- de bewoners in de omgeving dienen tijdig vooraf in kennis gesteld van de geplande activiteiten en de gemelde regeling ter beperking van de hinder.
- het geluidsniveau wordt gemeten ter hoogte van de mengtafel of andere representatieve meetplaats.
- het geluidsniveau wordt verplicht gedurende de volledige activiteit (elektronisch versterkte muziek + achtergrondgeluid in de inrichting) gemeten.
- er is duidelijke visuele indicatie van het geluidsniveau, minstens zichtbaar voor de verantwoordelijke voor het geluidsniveau;
- het gebruik van een begrenzer (limiter) die zo afgesteld is dat de norm gerespecteerd wordt, is toegelaten maar niet verplicht;
- het gratis ter beschikking stellen van oordopjes.

2. De handhaving gedurende de periode van de afwijking zal gebeuren door het geluidsniveau te toetsen aan
Het maximaal geluidsniveau mag Laeq,60min 100 dB(A) niet overschrijden. Als het maximale geluidsniveau, gemeten als Lamax,slow 102 dB(A) niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan.

3. Deze vergunning of een kopie van de vergunning dient steeds ter hoogte van de geluidsinstallatie aanwezig te zijn.

4. Bij het niet-naleven van de vergunning en de hier voornoemde bijkomende voorwaarden, kan de muziekactiviteit onmiddellijk stopgezet worden door de toezichthoudende overheid, de diensten van de politie of op bevel van de burgemeester.

Tegen deze beslissing kan een schorsings- en/of vernietigingsberoep worden ingediend bij de Raad van State (Wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973 en Besluit van de Regent van 23 augustus 1948 tot regeling van de rechtspleging voor de afdeling administratie van de Raad van State). Dit dient te geschieden door middel van een verzoekschrift bij ter post aangetekend schrijven, binnen de 60 dagen, na de datum van kennisname van deze beslissing.