MAYORS FOR PEACE - HERDENKING ATOOMAANVAL HIROSHIMA EN NAGASAKI



Op dinsdag 6 augustus wordt de Mayors for Peacevlag gehesen aan het gemeentehuis van Jabbeke. Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook Lokaal Bestuur Jabbeke lid van is. Deze organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki met als doel om in solidariteit met steden van over heel de wereld te pleiten voor nucleaire ontwapening. Wereldwijd telt de organisatie 8.389 leden in 166 landen. In Belgiƫ zijn 395 steden en gemeenten lid van het netwerk. De stad Ieper functioneert op vraag van de burgemeester van Hiroshima als regioverantwoordelijke voor Belgiƫ.

 HERDENKING ATOOMAANVAL HIROSHIMA EN NAGASAKI  

Vanuit deze functie heeft de Ieperse burgemeester het initiatief genomen om alle leden van het netwerk op te roepen om deel te nemen aan een gezamenlijk initiatief dat visibiliteit geeft aan het netwerk en dit naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op de steden Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus. Een honderdtal Belgische steden en gemeenten nemen deel aan het herdenkingsinitiatief, zo ook Jabbeke. Op 6 augustus om 8u15 wordt ze geheven, op 9 augustus om 11u2 wordt de Mayors for Peacevlag gestreken, exact de twee ogenblikken waarop twee bommen de twee steden vernielden.

Op 6 en 9 augustus 1945 werden beide Japanse steden het slachtoffer van een aanval met een kernwapen. De twee bommen (Little boy, Hiroshima en Fat Man, Nagasaki) maakten vrijwel meteen 140.000 en 70.000 slachtoffers. Samen met de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki wil Lokaal Bestuur Jabbeke stilstaan bij wat de beide Japanse steden is overkomen en samen met hen de internationale gemeenschap oproepen om dringend werk te maken van wereldwijde nucleaire ontwapening.



Nieuws /