JABBEKE DIENT VERZOEKSCHRIFT VERNIETIGING GRUP VENTILUS IN BIJ RAAD VAN STATE



Met het project ‘Ventilus’ wil de Vlaamse Overheid samen met Elia een bijkomend sterk West-Vlaams elektriciteitsnet creëren dat het transport van hernieuwbare energie van op de zee en op het land mogelijk maakt.

 DEFINITIEVE VASTSTELLING 

Op 26 januari 2024 werd het ontwerp van het RUP Ventilus principieel definitief vastgesteld. De bijhorende nota aan de Vlaamse Regering is een korte inhoud van het besluit en geeft o.a. ook in vogelvlucht weer hoe er in het besluit werd omgegaan met adviezen en met de bezwaren en opmerkingen die tijdens het openbaar onderzoek werden ingediend. Nadat de Raad van State hierover een advies gaf, werd op 22 maart 2024 het RUP definitief vastgesteld. Hiertegen kon beroep worden aangetekend bij de Raad van State.

 INDIENEN VERZOEKSCHRIFT TOT VERNIETIGING BIJ DE RAAD VAN STATE 

Het College van Burgemeester en Schepenen verleende in de zitting van 22 april 2024 goedkeuring aan de opmaak van een gezamenlijk verzoekschrift tot vernietiging inzake het besluit van de Vlaamse Regering houdende de definitieve vaststelling van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Ventilus van 22 maart 2024, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 15 mei 2024. Dit verzoekschrift werd ingediend bij de Raad van State op 12 juli 2024.

Samengevat wordt in het verzoekschrift verwezen naar de schending van:
  • het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen;
  • de algemene beginselen van behoorlijk bestuur;
  • het gelijkheidsbeginsel, het beginsel van de gelijkheid voor openbare lasten;
  • de goede ruimtelijke ordening en de duurzame ruimtelijke ordeningsprincipes;
  • het duurzaam ruimtegebruik en het recht op een gezond leefmilieu.



Nieuws /