We hebben er drie jaar op moeten wachten, maar eindelijk is het zover: eind maart opent het Permekemuseum opnieuw zijn deuren voor het publiek! Het museum werd gesloten wegens grondige renovatiewerken. Binnenkort kan je het museum dus terug bezoeken in een nieuw jasje, met een nieuwe scenografie en een volledige nieuwe benadering van het oeuvre van Constant Permeke.
GESCHIEDENIS MUSEUM
Constant Permeke liet zijn landhuis ‘De Vier Winden’ ontwerpen door architect Pierre Vandervoort in 1928. Het werd een heel vernieuwende woning, in een functioneel modernistische stijl. De woning paste toen niet in het polderlandschap van Jabbeke. Vandaag wordt dit woonhuis beschouwd als een mooi voorbeeld van de moderne bouwstijl uit jaren ‘30. De kunstenaar woonde er samen met zijn gezin van 1929 tot zijn aan zijn dood in 1952. Hij maakte hier ook een groot deel van zijn kunstwerken.
Permeke werd met zijn vrouw Marietje begraven op het kerkhof van de Sint-Blasiuskerk in Jabbeke. Het was de wens van Permeke bij zijn dood het woonhuis om te vormen tot een
museum. De Provincie West-Vlaanderen kocht het huis en de tuin en gaf gehoor aan de wens van Permeke.
Het Permekemuseum vandaag bevat het familiehuis, het schildersatelier en het beeldhouwatelier van Permeke. Het is omringd door een uitgestrekte tuin. De volledige museumwerking wordt behartigd door het team van het Permekemuseum, onderdeel van Mu.ZEE vzw.
OVER DE RENOVATIE
De renovatie werd uitgevoerd door de Vlaamse overheid, eigenaar van het gebouw. Het beeldhouwatelier is grondig geïsoleerd en voorzien van een hedendaags klimaatsysteem voor musea. Ook het beveiligingssysteem op het domein en de toegankelijkheid zijn aangepast. Samen met de ecologische organisatie Plant en Houtgoed en in nauw overleg met Regionaal Landschap Houtland en Polders krijgt ook de prachtige tuin van Permeke de nodige zorg. De authentieke elementen, zoals het verzonken gazon en de omhaagde bomenlaan - geïnspireerd op de Arts and Crafts - worden gekoesterd en gerestaureerd naar de archieffoto’s van Constant Permeke.
De zorg voor de tuin wordt radicaal ecologisch met aandacht voor meer biodiversiteit. Het wordt een tuin van de toekomst dus, met een experimenteel en vooruitstrevend kantje, wat eigen was voor de kunstenaar Permeke. Het Permekemuseum ontving ook een uitgebreide subsidie van Toerisme Vlaanderen binnen het relanceproject Vlaamse Meesters voor de nieuwe inhoudelijke en publieksvriendelijke invulling.
HET NIEUWE VERHAAL
Los van de renovatiewerken aan het gebouw, werd ook de invulling van het museum herdacht. In samenwerking met de gemeente heeft het Permekemuseum tijdens de verbouwingswerken een oproep gelanceerd naar mensen die Permeke nog gekend hebben. De oproep verscheen in de plaatselijke media. Zeven bijzondere getuigenissen werden opgenomen en verwerkt in de nieuwe presentatie van het woonhuis.
Het woonhuis biedt nu een permanente inkijk op een aantal treffende onderwerpen uit Permekes leven en werk. Er worden verhalen verteld met kunstwerken, gebruiksvoorwerpen, archiefmateriaal, foto’s en films. Jaarlijks zullen er twee tentoonstellingen plaatsvinden in het vernieuwde beeldhouwatelier, met kunstwerken uit de collectie van het museum en met bruiklenen van privéverzamelaars en internationale musea.
VOOR HET PUBLIEK
Er wordt een digitale wandeling voorzien in en rond het museum. Alle informatie zal beschikbaar zijn in vier talen. Een nieuw algemeen boek rond Constant Permeke wordt uitgegeven door Hannibal Books en verschijnt bij de heropening. Ook Studio Permeke opent opnieuw de deuren en zet de kunst-educatieve werking verder die voor de verbouwingswerken al erg gegeerd was. Workshops voor scholen, vakantiekampjes, gezinsworkshops, verjaardagsfeestjes, opleidingen voor leerkrachten en andere activiteiten gaan opnieuw door in het sfeervolle atelier van Permeke en in de prachtige tuin. De activiteiten die plaatsvinden in het Permekemuseum hebben voortaan steeds een onlosmakelijke link met Constant Permeke.
EEN BIJZONDER PROJECT: ‘DE ZAAIER’
In 2009 besloot het Permekemuseum om het iconische beeld De Zaaier zorgvuldig in te pakken en te verplaatsen naar de kelder van het museum. Dit kunststenen kunstwerk had ooit een ereplaats in Permekes eigen tuin, maar decennia later werd het ernstig beschadigd door roestvorming in het interne frame. Hierdoor is het beeld, zelfs na restauratie, niet langer geschikt om buiten te staan.
Daarom is gekozen voor de creatie van een prachtige replica in de tuin. Maar voordat dit kan uitgevoerd worden, moest de geschiedenis van het beeld grondig onderzocht worden, alle verschillende versies in kaart gebracht worden en de werkwijze van deze uitzonderlijke kunstenaar beter begrepen worden.
Wil je graag dit project mee ondersteunen? Dit kan door de aankoop van een sleutelhanger met een kleine replica van het hoofd van De Zaaier via de webshop www.muzee.be/nl/onzeproducten.
SAVE THE DATE !
In het weekend van 30 maart tot en met 1 april organiseert Mu.ZEE i.s.m. Lokaal Bestuur Jabbeke een heropeningsweekend voor het verbouwde Permekemuseum. Er zullen tal van activiteiten, workshops en rondleidingen voorzien worden.
ZATERDAG 30/03 – activiteiten georganiseerd door Mu.ZEE
- Rondleidingen met gids: 10u - 13u30 - 15u (max. 20 pers - gratis)
- Open Atelier Studio Permeke (creatieve workshop): 10u-12u en 14u-16u
- Permekemuseum vrij te bezoeken (gratis voor inwoners van Jabbeke)
- ’s Avonds als afsluiter jazzconcert, georganiseerd door Mu.ZEE
ZONDAG 31/03 – activiteiten georganiseerd door Mu.ZEE en Lokaal Bestuur Jabbeke
- Rondleidingen met gids: 10u - 13u30 - 15u (max. 20 pers - gratis)
- Open Atelier Studio Permeke (creatieve workshop): 10u-12u en 14u-16u
- Permekemuseum vrij te bezoeken (gratis voor inwoners van Jabbeke)
- Aperitiefconcert K.H. Sint-Cecilia Jabbeke: 11u
MAANDAG 1/04 - activiteiten georganiseerd door Mu.ZEE en Lokaal Bestuur Jabbeke
- Paaseierenraap in samenwerking met de Raad voor Lokale Economie
- Open Atelier: 10u-12u
- Begeleide fietstocht ‘Permeke Achterna’: deelnemers krijgen achteraf een stuk ‘Permeketaart’ aangeboden en een aandenken van Mu.ZEE / 10u30 en 14u
- Creatieve workshop 14u-16u