1. Onderweg naar Zerkegem
2. Zerkegem
3. Onderweg naar Snellegem
4. Snellegem
5. Onderweg naar Varsenare
6. Varsenare
7. Onderweg naar Stalhille
8. Stalhille
9. Onderweg naar Jabbeke
10. Jabbeke
Bewegwijzerde fietsroute
VERTREK
Permekemuseum, Gistelsteenweg 341 (gratis parking) Ontdek al fietsend de streek die kunstschilder Constant Permeke inspireerde en zie hoe elke deelgemeente zijn eigen karakter heeft. Je rijdt van kerk naar kerk en waant je in een schilderij. Doorspekt met talrijke fijne stopplaatsen en bezienswaardigheden.
START
Het Permekemuseum huist in de voormalige woning annex atelier van onze beroemde expressionistische schilder-beeldhouwer. In 1929 besluit Permeke om in het landelijke Jabbeke een eigen woning met atelier te bouwen: De Vier Winden. Vanuit zijn heldere atelier keek Permeke uit over de polders en de eindeloze rijen knotwilgen, een landschap dat hem bleef inspireren. Momenteel wordt het museum grondig gerestaureerd. Daarom is zowel het museum als de tuin gesloten, de heropening is voorzien voor 2022.
1.
ONDERWEG NAAR ZERKEGEM Net voor je Jabbeke verlaat, duikt er in de Zerkegemstraat plots een eik op. Pal op de kruising van de weg. Deze eik is uitgerust met een boomkapel, die in 2020 opnieuw werd ingewijd. Jabbeke telt wel een 50-tal kapelletjes die gedurende de geschiedenis vele malen werden verplaatst. Hoeveel kan jij er vinden?
2.
In Zerkegem is er de Sint-Vedastuskerk, het Romain Maes-monument (winnaar Ronde van Frankrijk, 1935) en de pastorietuin met haar geheimen. Voor meer details verwijzen we naar de Paradijsweg-wandeling.
3.
ONDERWEG NAAR SNELLEGEM In Jabbeke ontdek je talrijke grote landbouwbedrijven. Van laurierkwekers over chrysantentelers tot aubergine-, aardbeien- en tomatenboeren. Hier eet je dus recht van de boer.
4.
Aan het vernieuwde plein van Snellegem grenzen enkele belangrijke gebouwen: het Oosthof, een voormalige brouwerij, een school en de dubbele kerk Sint-Eloois. In de opvallende groene hoekwoning huisde in de 17de eeuw brouwerij Denys. Wie zijn dorst wil lessen, moet dezer dagen in ‘t Oosthof binnenstappen. Rechts van het Oosthof vind je een school, VBS De Loopbrug (afdeling Snellegem en Zerkegem). De leerlingen gaan nog steeds elk jaar op bedevaart naar de Hostiekapel in de Oude Gistelsteenweg wat verderop. Deze kapel herinnert aan de diefstal in de kerk van Snellegem (1887). Op de plaats van de kapel werden immers de gewijde hosties teruggevonden die zich in de gestolen kelken bevonden. De hele historie wordt boven het retabel in de kapel in detail beschreven. Rechts van de kerk bevond zich een herberg, Sint-Sebastiaan. Neem je tijd om de 15de en 18de-eeuwse elementen van het recent gerestaureerde pand te bestuderen. Voor meer details over de andere gebouwen verwijzen we naar de Jacob van Maerlant-wandeling in Snellegem.
5.
ONDERWEG NAAR VARSENARE Bij de brug over de snelweg bevond zich tijdens WO I een van ‘s lands belangrijkste Duitse vliegvelden. Hier verbleven tal van azen en ook de Rode Baron, de beste gevechtspiloot van zijn tijd, kwam twee keer langs. Over de brug, aan de andere kant van het veld, blinkt het kasteel van Snellegem. Het dateert uit 1875 en werd na een brand in 1928 heropgebouwd. Onnodig te melden dat het Duitse leger hier enthousiast introk.
6.
In de dorpskern van Varsenare zie je de Sint-Mauritiuskerk met ernaast een imposante vredesboom uit 1920. Bemerk op het kerkhof het imposante graf van de familie de Man. Voor meer details over Varsenare verwijzen we naar de Juffrouwen de Man-wandeling.
7.
ONDERWEG NAAR STALHILLE Geniet van de kustpolders tussen Oudenburg en Stalhille. Dit land is met zijn vochtige kleigronden heel wat drassiger, typisch voor een polderlandschap. Bemerk de vele knotwilgen die sloten en grachten afzomen. Ze verstevigen de oevers en met hun dunne twijgen gingen mandenvlechters en bezemmakers aan de slag. Klompenmakers verkozen de dikkere takken.
8.
Is de Sint-Jan Baptistkerk in Stalhille open? Piep dan even binnen om het goed bewaarde orgel van Jacob van Eynde (Ieper) uit 1715-1716 te bekijken. Voor meer details van Stalhille verwijzen we naar Oudlandpolder-wandeling.
9.
ONDERWEG NAAR JABBEKE De Stalhillebrug is de meest gefotografeerde plaats van Jabbeke. Een Instagramhotspot! Voorbij de spoorweg stonden aan de rechterkant talrijke barakken en opslagplaatsen. Op het einde van WO II was dit immers een krijgsgevangenenkamp voor Duitse soldaten en officieren. Al klimmend op de brug over de snelweg, zie je rechts in de verte een toren met een grote bol en rechthoek eronder. Dit is een van de meetpunten van het KMI in Ukkel. Uniek aan dit weerstation is dat het kan bepalen welke neerslag er komt: regen, hagel, sneeuw … en dit binnen een straal van maar liefst 300 km. Wist je trouwens dat Jabbeke lange tijd een eigen snelheidsrecord had? Het monument Land Speed Record, te vinden na de brug over de snelweg richting Flaminckapark, herinnert hieraan. De E40 werd in 1953 verschillende keren afgesloten, zodat de Brit Norman Dewis met zijn Jaguar XK120 meer dan 277 km/u kon halen en zo het record
10.
In de dorpskern van Jabbeke zie je de Sint-Blasiuskerk. Op het kerkhof merk je talrijke natuurstenen en gietijzeren graven op, aan de kant van het dorpsplein vond kunstschilder Constant Permeke eeuwige rust. Voor meer details van Jabbeke verwijzen we naar de Pieter De Rudder-wandeling.