1. Hof Ter Walle
2. Paradijsweg
3. Mosselstraat
4. oude pastorie
5. Mariakapel
6. Kleine Molen
7. Romain Maes
Niet-bewegwijzerde wandeling
Zerkegem grossiert in plekken die rust en stilte uitstralen en pakt daarnaast ook uit met een portie onbekend erfgoed. Je ontdekt hier bijvoorbeeld het oudste kapelletje van de gemeente.
VERTREK
Deze wandelroute start op dorpsplein van Zerkegem (Bekegemstraat). Er is een gratis parking voorzien.
START
Al in 765 wordt Zekergem, als Sirigoheim,voor het eerst vermeld, waarschijnlijk als onderdeel van het Merovingisch kroondomein Snellegem. Tijdens opgravingen werd een Frankisch graf gevonden met daarin een 5de-eeuwse urne. In 1958 kon je die urne op de Wereldtentoonstelling in Brussel bewonderen, vandaag zit ze in de collectie van het abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde.
Het domein Zerkegem, met patroonheilige Sint-Vedastus, was afhankelijk van de abdij van Atrecht (Arras) in Frankrijk. In Zerkegem staat de Sint-Vedastuskerk dan ook centraal. De oudste delen van de kerk dateren uit de 13de eeuw. In de 19de eeuw werd deze hallenkerk, de drie beuken hebben dezelfde hoogte, uitgebreid met een neogotische toren. Aan de ingang valt de altaarsteen op met links een middeleeuwse grafsteen die als dorpel gebruikt wordt. In de muur zie je enkele oude ingemetselde grafstenen.
1.
De witgekalkte boerderij Hof Ter Walle dateert uit de 15de eeuw. De huidige gebouwen werden opgetrokken in de 18de en 19de eeuw. De periode waarin Jacques Robrechts, eigenaar van het hof, schepen van het Brugse Vrije en luitenant van de Duinengarde was.
2.
De Paradijsweg biedt een heerlijk zicht over de velden. Spot je de verborgen visvijvers? De grootste vijver is 4 ha. Een waar paradijs voor vissers en vogels. In het weekend geniet je op het terrasje aan de visvijver.
3.
In de Mosselstraat zie je de enige twee restanten van personeelsbunkers uit WO II. Waarschijnlijk een versterkt punt van de Duitse 5 Fahrkolonne van de 306 Infanterie Division, die hier gevestigd was.
4.
De gemeente Jabbeke heeft vandaag een pastorale federatie. Vroeger had iedere kern zijn eigen pastoor. De oude pastorie werd opgetrokken op het einde van de 19de eeuw en enkele jaren geleden opgeknapt. Vzw Stapsteen, een project voor begeleid wonen, bracht er enkele appartementen onder. Achter het gebouw ligt de openbare pastorietuin, een oase van rust en een ontmoetingsplaats voor de dorpelingen. Hier bevond zich de eerste pastorie van Zerkegem. Een 17de-eeuwse omwalde pastorie met een bewogen geschiedenis. In 1813, op Sint-Elooisavond, werd zowel de pastoor als zijn dienstbode hier vermoord aangetroffen. De bevolking verdacht onmiddellijk het Franse leger dat in een verder gelegen bos gelegerd was. De moord werd nooit opgehelderd, maar het Maskobos wordt sindsdien het Moordenaarsbos genoemd.
5.
Op de kruising van drie straten staat de Mariakapel of de kapel van Onze-Lieve- Vrouw van Altijddurende Bijstand. Deze recent gerestaureerde kapel dateert van 1724 en is de oudste kapel van de gemeente. Op de gevel zie je voor een onverklaarbare reden een andere datum vermeld.
6.
Zerkegem had, zoals alle landelijke gehuchten, heel wat molens. In de Vedastusstraat stond de Kleine Molen alias de Nieuwe Zakmolen. Bij het noordelijker gelegen Hoge Dijken-natuurreservaat pronkte een tweede staakmolen. Deze Hogedijkmolen (1623) werd rond 1850 op een torenkot geplaatst. Na een verhuis in 1923 kun je de molen vandaag in Zarren bewonderen, waar hij bekendstaat als de Wullepitmolen.
7.
Op het dorpspleintje zie je een monument ter ere van Romain Maes, die in 1935 op spectaculaire wijze de Ronde van Frankrijk won. Het werk is van de hand van de lokale kunstenaar Marcel Vandenbilcke. Meer weten over Romain Maes? Trap dan in zijn sporen met de Romain Maes-fietsroute (info in deze gids).