1. Centrum
2. Pieter De Rudderkapel
3. Flaminckapark
4. Kapel van de Boerinnenbond
5. Molen van Kerrebroeck
6. oude Romeinse weg
Niet-bewegwijzerde wandeling
Wie Snellegem zegt, zegt ook Jacob van Maerlant. Deze middeleeuwse schrijver en dichter woonde in de schaduw van ’t Oosthof. Snellegem is bovendien een unieke archeologische schat in Europa, hier werd een nooit eerder gezien aantal Merovingische langhuizen ontdekt.
VERTREK
Deze wandelroute vertrekt op het dorpsplein van Snellegem (Kerkeweg). Op het plein is er gratis parking voorzien.
START
Het dorpsplein van Snellegem onderging onlangs een metamorfose. Aan dit plein grenzen sinds oudsher enkele belangrijke locaties: ’t Oosthof, een vroegere brouwerij, een school en de dubbele kerk Sint-Eloois.
’t Oosthof is het majestueuze witte, omwalde gebouw. Dit is de oudste hoeve in West-Vlaanderen en dus goed voor een rijke, bewogen geschiedenis. Ridders in dienst van de Engelse koning verbleven hier en dit was ooit de centrale zetel van een Merovingisch en Karolingisch kroondomein. Later stond hier onder meer een burcht van de heren van Rode en van de heren van Meetkerke. Nu rest alleen de hoeve met haar 15de- en 16de-eeuwse elementen. Op ’t Oosthof was ook een jonge schrijver-dichter in dienst. Jacob van Maerlant verwierf later internationale faam en heeft een monument op het dorpsplein.
Links van het Oosthof staat een boerenpaard, een kunstwerk van Fernand Bonny, Oscar getiteld. Dit betonnen beeld verwijst naar de jaarlijkse Snellegemse paardenwijding in augustus, een traditie sinds de 18de eeuw.
1.
In Westmoere ligt het voormalige tramtracé Brugge-Diksmuide. Tot halfweg de vorige eeuw pufte hier een stoom- en dieseltram, Camieltje. Op 12 februari 1942 werd de tram tussen het centrum van Snellegem en de grens van Zedelgem door een Brits vliegtuig beschoten. Het gevolg? 8 doden. De grootste dodentol tijdens de oorlog in de gemeente.
2.
Wie een afspraak maakte, kan nu naar de Velodroom (www.museumdevelodroom.be). Meer info bij de Romain Maesfietsroute.
3.
De gerestaureerde Boerenmolen is een van de vele molens die Jabbeke telde. Deze molen was eigendom van een groep boeren en dat gaf de molen zijn duidelijke naam. De vijver van visclub de Molenvissers, een prachtig stukje natuur, ontstond in 1971 bij de aanleg van nieuwe wegen.
4.
Het Hanseeuwkapelletje, opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw, werd halfweg de vorige eeuw opgetrokken als dank voor een genezing. Verderop in de Isenbaertstraat en Boterstraat werden bij archeologische opgravingen verschillende Merovingische langhuizen (5de en 8ste eeuw) ontdekt. Reeds meer dan 18. Uniek in Europa!
5.
Merkte je de kapel van de Boerinnenbond (1936) op? Je vindt ze verscholen in het groen, net in de bocht tussen huisnummers 37 en 39. De ideale plaats om even tot rust te komen.
6.
Ook een bezoekje aan de kerk van Snellegem is de moeite waard. Naast het neogotische deel duikt een prachtig romaans kerkje op. In de 7de eeuw prijkte hier een houten kerkje gewijd aan Sint-Elooi. De parochie Snellegem richtte later de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge op. Zonder dit kerkje had Brugge nu dus geen kathedraal … Zoals in iedere deelgemeente worden ook hier de gesneuvelden van WO I herdacht. Op een gedenksteen aan de ingang van de kerk staan alle namen vermeld. Voor het eerst in de geschiedenis werden alle gesneuvelden met naam genoemd, voorheen was die eer enkel voor officieren weggelegd.
Aan het dorpsplein, langs ’t Oosthof en de school, vertrekt de bewegwijzerde wandelroute Baekelandtpad (10 km). De bende van Baekelandt opereerde in deze contreien via Vloethemveld. Dat gebied strekte zich toen veel verder uit en zo kon de bende tot in Snellegem roven.
De Muzewandeling (groene vierkante signalisatie, 11 km) start ook op het dorpsplein van Snellegem. In het Vloethemveld bewonder je de ‘Muze’ van de boswachter, een houtsculptuur in een dode boom, om via de Boerenmolen terug te keren. Bij nat weer heb je stevige wandelschoenen nodig en is deze wandelroute niet buggy-proof.