Pieter De Rudder-wandeling (5,5 km)
1. Centrum
2. Pieter De Rudderkapel
3. Flaminckapark
4. Kapel van de Boerinnenbond
5. Molen van Kerrebroeck
6. oude Romeinse weg
7. Begraafplaats
8. VBS De Klimtoren
9. Permekemuseum
|
|
Niet-bewegwijzerde wandeling
De wandeling werd vernoemd naar Pieter Derudder, die op het einde van de 19de eeuw een miraculeuze genezing onderging na een beenbreuk. Dit mirakel is een van de beroemdste "mirakelen van Lourdes".
VERTREK
De wandeling vertrekt van de gratis parking aan het Vrijetijdscentrum Jabbeke (Vlamingveld 40,8490 Jabbeke)
START
Het vrijetijdscomplex uit 2012, goed voor sport-, jeugd-, culturele infrastructuur en bibliotheek, wordt omringd door een groene oase van 5 ha. Met vijver. De dakconstructie verwijst naar de oude hoeve die op deze locatie stond en herinnert aan de grote opslagschuren uit de regio.
1. Jabbeke heeft zijn naam aan de Jabbekebeek te danken en die kreeg in het centrum een nieuwe, rechte look. Bemerk de vijfstammige lindeboom die het geheel bepaalt. Niet toevallig hét symbool van de gemeente. Jabbeke telt immers vijf deelgemeenten. Deze lindeboom, 20 m hoog, werd bij de aanleg van het park 70 m verplaatst om zo het nieuwe park te realiseren. Bemerk ook hoe het gemeentehuis met een opvallende glazen constructie uitpakt.
2. Verscholen in het groen zie je een rode bakstenen kapel: de Pieter De Rudderkapel of Burggraaf Christiaen du Bus de Gisignieskapel uit 1883. Wie genezing wil afsmeken, is hier aan het goede adres. De kapel is gebouwd op de plaats waar Pieter De Rudder zijn been brak. Er knakte een boom en Pieter hield er een open beenbreuk aan over. Na een bezoek aan de Lourdesgrot van de basiliek van Oostakker- Lourdes volgde een miraculeuze genezing. Boven de deuropening zie je het wapen van de Gisignies, een familie die in de 19de eeuw in de adelstand verheven werd. Het gietijzeren graf van De Rudder vind je op de begraafplaats aan de kerk van Jabbeke. |
|
3.
Op de plaats van het Flaminckapark bevonden zich ooit twee domeinen. Een verhaal dat begint met de burcht van Iwein van Straeten, heer van Jabbeke. Hij zetelde als schepen in het Brugse Vrije. Na onenigheid tussen Brugge en het Vrije wordt zijn burcht tijdelijk de zetel van het Vrije. Dit laatste is schering en inslag in de 15de eeuw. Later wordt zijn optrekje eigendom van de familie van Haveskercke (1450), die een nieuwe burcht laat optrekken nabij de burcht. Uiteindelijk komt het domein in 1848 in handen van burggraaf Christian du Bus de Gisignies. Het kasteel, ondertussen vervangen door een veel kleiner neoclassicistisch gebouw met Engels park (1862) (ter hoogte van nr. 28), wordt in 1967 gesloopt. Verschillende onderdelen uit die periode blijven wel bewaard, het koetshuis met de paardenstallen (nr. 35) en de oude boswachterswoning (nr. 27) bijvoorbeeld. In privétuinen zie je verder nog een monument van een hondenkerkhof en van een paardenkerkhof. Die bewijzen fijntjes dat deze 19de-eeuwse familie behoorlijk welstellend was.
In een andere privétuin duikt er een bunker uit WO II op en spot je drie betonnen voeten van een zendmast uit deze periode. Halfweg het Flaminckapark zie je de oude ijzeren brug
van het kasteelpark. Op het zegel prijkt ‘G. VAN ESSCHEN INGENIEUR BREVETE’, een verwijzing naar de ontwerper. Opgelet: bij nat weer zijn de houten treden behoorlijk glad!
4.
Bij het verlaten van het Flaminckapark bemerk je een kapel, de Kapel van de Boerinnenbond. Een Mariakapelletje opgetrokken in 1936 om het 25-jarig bestaan van de vereniging (FERM) te herdenken. Recht voor je zie je de Caverstraat, de vroegere dreef van het kasteeldomein naar de kerk.
5.
De Molen van Kerrebroeck kent een rijke geschiedenis en wacht op restauratie.
6.
Mocht je de weg kwijt zijn, je bevindt je tussen Brussel en Oostende. De 19de-eeuwse kilometerpaal toont dat Frans de voertaal was. De afstand naar Brugge bedroeg 11 km. De Dorpsstraat is een oude Romeinse weg die Oudenburg met het Nederlandse Aardenburg verbond. De weg liep parallel met de duinengordel, die links lag. Enkele honderden meters verder was de zee. Vandaag bevindt Jabbeke zich op 8 km van het strand,
7. Op het kerkhof van de Sint-Blasiuskerk van Jabbeke spot je de graven van Constant Permeke en Pieter De Rudder. Respectievelijk te vinden aan het dorpsplein en de zuidkant van de kerk. Het graf van kunstschilder Constant Permeke en zijn vrouw Marietje Delaere is versierd met een beeld van bevriend kunstenaar Georges Minne. Een detail van ‘Brugesla- Morte’ naar het boek van Georges Rodenbach uit 1892. Het kerkhof telt daarnaast nog heel wat natuurstenen en gietijzeren graven. Een ander bekend graf is dat van Pieter De Rudder, die een miraculeuze genezing te beurt viel in Oostakker (zie 2 ). Aan de ingang van de kerk merk je ook een grote gedenkzuil uit 1921, een herinnering aan de twee wereldoorlogen. Op de hoek met de Kapellestraat stond er in de 17de eeuw een smidse; het huidige gebouw, de voormalige Herberg Sint- Hubert, dateert van een eeuw later. In Constant Permekes tijd, tot 1990, was dit het legendarische café Bij Zulma. |
|
8.
VBS De Klimtoren ligt aan het nieuwe park rond de Jabbekebeek. Het oudste deel van de school huist in een voormalig klooster, de kapel (1869) is nog goed zichtbaar. Tegenover de school bevindt zich de voormalige pastorie uit 1958, nu bekend als het Margriethuis en de recentste uitbreiding van de school.
9.
Het Permekemuseum bevindt zich in de voormalige woning annex atelier van de beroemde expressionistische schilderbeeldhouwer Constant Permeke: De Vier Winden. Na vele omzwervingen kwam hij in 1929 in het landelijke Jabbeke terecht en hij verbleef hier tot aan zijn dood in 1952. Vanuit zijn heldere atelier keek Permeke uit over de polders en de eindeloze rijen knotwilgen, een landschap dat hem bleef inspireren. Momenteel wordt het museum grondig gerestaureerd. Daarom is zowel het museum als de tuin gesloten, de heropening is voorzien voor 2022.