RESULTAAT 'VERGROOT DE HOOP 2015' GESCHONKEN AAN KOTK



De inzameling van taxus op het gemeentelijk containerpark in het kader van de actie Vergroot de Hoop 2015 realiseerde dit jaar opnieuw een mooie opbrengst. De globale cheque van 429,230 euro werd op 1 oktober symbolisch overhandigd aan minister Vandeurzen, in aanwezigheid van taxusambassadeur Lynn Wesenbeek en de heer Paul Macken, voorzitter van Interafval.

Op het gemeentelijk containerpark werd een resultaat van 1,640 euro behaald, een bedrag dat integraal zal worden geschonken aan Kom op tegen Kanker.

De taxusplant

Je taxushaag bevat baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij 50% van de chemotherapieƫn kiest men voor geneesmiddelen op basis van taxus. Taxus baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel veel in Belgiƫ. Daarom is het snoeisel van je taxushaag ook zo waardevol.

De taxus baccata is een van onze inheemse naaldbomen. De plant komt van nature voor in Europa, maar is in het wild erg zeldzaam geworden.In de hedendaagse tuin wordt taxus meestal gebruikt als haagplant. Dat is te danken aan een aantal eigenschappen. Hij is groenblijvend, heeft weinig last van ziektes en hij laat zich makkelijk snoeien. Taxus wordt ook gebruikt als sierplant, als solitair of in groepen. Hij is bovendien zeer mooi als achtergrond in de border. Het is een traaggroeiende altijdgroene struik of boom die zonder snoeien tot 15 meter hoog kan worden en goed bestand is tegen schaduw.

Taxus kan heel oud worden. Er bestaan taxusbomen waarvan men schat dat ze meer dan 3000 jaar oud zijn. Taxus houdt niet van een vochtige bodem. Taxus in natte grond planten is gegarandeerd geen hergroei!

Wie taxus in de tuin plant en rode bessen wil zien, moet minstens twee bomen aanplanten: een mannelijke en een vrouwelijke. Taxus is namelijk tweehuizig. Dit wil zeggen dat mannelijke en vrouwelijke bloemen aan afzonderlijke bomen groeien. Mannelijke bloemen zijn klein en bolvormig, groeien aan de onderzijde van de scheuten van het voorgaande jaar, geel in februari, en geven wolken stuifmeel vrij. Vrouwelijke bomen hebben kleine, alleenstaande, groene bloemen. Ze zijn bijna onzichtbaar totdat de vlezige zaadrok gaat opzwellen en in de herfst helder rood wordt. Deze vrouwelijke bloemen geven een kleverige stof af die dient om het stuifmeel op te vangen.

Alles aan de taxusboom is giftig, behalve het rode omhulsel van de pitjes. De boom wordt daarom ook wel venijnboom genoemd. Het woord 'toxisch' is afgeleid van taxus. Vandaar moeten mensen die hun taxushaag snoeien voorzichtig zijn, zeker met kinderen en dieren in de buurt. Meer info hierover is te vinden op de website van het antigifcentrum of op het nummer 070 245 245.

Vandaag worden de giftige naalden van de taxus gebruikt om bepaalde medicijnen tegen kanker te maken en daarom wordt het snoeisel van taxushagen dan ook ingezameld. Het is enkel taxus baccata die bruikbaar is. Andere soorten taxus in andere werelddelen bevatten geen baccatine, de basisgrondstof voor kankerbestrijdende geneesmiddelen.



Nieuws /