AUTEURSLEZINGEN TIJDENS DE JEUGDBOEKENWEEK GESMAAKT



Naar aanleiding van de jeugdboekenweek 2015 organiseerde de bibliotheek 12 auteurslezingen. De leerlingen van het derde en vierde leerjaar konden genieten van een boeiende lezing van Hilde Vandermeeren. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar werden getrakteerde op spannende verhalen van Guy Didelez. Alle Jabbeekse klassen namen enthousiast deel.

De foto's kunt u alvast onderaan dit webbericht vinden.

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren is geboren in Waregem in 1970. Ze groeide op in Wielsbeke en woont nu in Torhout. Ze studeerde Klinische psychologie in Leuven en behaalde ook haar lerarendiploma. Ze is getrouwd en heeft twee dochters. Hilde gaf tien jaar les in het secundair onderwijs. Sinds 2006 is ze fulltime auteur, en sinds 2007 is ze hoofdredacteur van de kinderkrant Kits.

Bij Davidsfonds/Infodok verschenen een twintigtal boeken van haar, bij De Eenhoorn zes. De meeste ervan werden genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Een huis om in te verdwalen leverde Hilde in 2002 de Woord- en Beeldprijs (Nederland) op.

De twaalfde man, Hildes eerste boek bij De Eenhoorn, werd in Nederland bekroond met een Zilveren Griffel (2005) en kende al vier drukken. Het kistje van Cleo werd een jaar later bekroond met een Vlag & Wimpel voor de tekst (Nederland). In 2007 ontving Hilde een Boekenwelp voor Van een kind dat tikkertje speelt met de wind.

Ze kreeg ook een White Raven voor Mijn eerste sprookjesgroeiboek. In 2009 ontving Hilde een zilveren Ereplaket van de provincie West-Vlaanderen voor Het kistje van Cleo en een bronzen ereplaket voor Operatie Bernie Buiten. Daarnaast verschenen een tiental Vlaamse Filmpjes. Drie ervan werden genomineerd voor de John Flandersprijs.

De twaalfde man werd in Duitsland uitgebracht als lees- en luisterboek en verscheen ook in het Deens en Koreaans. Andere titels van Hilde verschenen in het Duits, Deens of Spaans.

Guy Didelez

Guy Didelez (°1952, Merksem) schrijft boeken voor kinderen en jongeren. Guy had twee oudere zussen, dus zijn vader was best tevreden dat de naam Didelez voortgezet werd door zijn zoon.Guy volgde les in een schooltje in de buurt. In het tweede leerjaar wist hij al dat hij schrijver wilde worden. Hij begon dan ook aan een boek te schrijven. Dat geraakte echter nooit af. Later studeerde hij voor leraar Nederlands.

In die tijd leerde hij Mieke kennen. In 1976 trouwde hij met haar. Een jaar later werd zoon Bram geboren en nog eens twee jaar later kwam de tweeling Peter en Bart op de wereld. Mieke bleef thuis bij de kinderen maar ging wel naar de academie: ze volgde grafiek en beeldhouwen. Ook Bram heeft tekentalent. Hij is afgestudeerd in de richting reclametekenen en ontwierp al heel wat covers, zowel voor Guy als voor andere schrijvers. Peter is sociaal assistent en Bart werkt op een revisorenbedrijf. Deze laatste kreeg samen met zijn vrouw Marijke in 2007 zelf een zoontje, Kobe. Guy is dus sinds kort een trotse opa.

Tijdens zijn legerdienst schreef Guy zijn eerste boek. De ontgoocheling volgde echter snel, want hij vond geen uitgeverij die het boek wilde publiceren. Guy besloot dan maar met schrijven te stoppen. Enkele jaren later werd dan toch een verhalenbundel (met verhalen voor volwassenen) van hem gepubliceerd.Aangezien het hem in de jaren daarna ook veel moeite kostte om een uitgeverij te vinden, schakelde Guy Didelez uiteindelijk over op jeugdboeken. En daarmee vond hij blijkbaar zijn ideale genre. Zijn eerste jeugdboek, Raspoetin, werd in 1988 uitgegeven en won de Prijs voor het Beste Vlaamse Misdaadverhaal. Het boek werd een echte bestseller. Hij schreef daarna nog vele jeugdboeken, maar ook toneelstukken, scenario's en hoorspelen.

Hij had het dus erg druk met schrijven en in 1995 gaf hij zijn baan in het onderwijs dan ook op. Daar heeft hij nooit spijt van gehad, want schrijven is zijn lust en zijn leven. Guy Didelez schreef veel jeugdboeken voor 12+. Deze leeftijd kende hij goed omdat hij jaren leraar in het secundair onderwijs was. Later schreef hij ook boeken voor iets jongere kinderen. In 2006 schreef hij zijn eerste prentenboek. Vele van zijn boeken worden vertaald in het Duits, Frans, Italiaans, Zweeds, Noors, Spaans, Tsjechisch, Fins, Sloveens, Thais en Koreaans. In 2005 schreef hij in samenwerking met Marc De Bel De Marbello diamanten. Het boek werd een van de populairste kinderboeken van 2005. Het vervolg heette Het mysterie van de haarcirkels. In beide boeken komt Miete terecht bij de Knoedelgekke Peppels. Ze maakt spannende avonturen mee. In 2007 verscheen Pril Geluk, een boek voor adolescenten over een opvanghuis waar de eigenaars een terreurbewind voeren en de kinderen hardhandig gestraft worden. Het boek is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Nog in 2007 bracht uitgeverij Manteau Het Pest Actie Plan uit, een herwerking van het succesboek dat de tweede prijs behaalde in de Kinder-en Jeugdjury. In het voorjaar van 2008 zal Man eet hond en andere bizarre dierenverhalen verschijnen, dat Guy Didelez schreef in samenwerking met Frank Pollet.



Nieuws /