BEKENDMAKING NIEUWE REGELGEVING OVER HUISPERSONEEL



Het Fonds voor Arbeidsongevallen maakt melding van de gewijzigde regelgeving betreffende het tewerkstellen van huispersoneel.

Als u een schoonmaakster, tuinman of iemand anders tewerkstelt, is het belangrijk dat u haar of hem aangeeft bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid én verzekert tegen arbeidsongevallen. Als u dat niet doet, riskeert u één of meerdere boetes.

Concreet moet u:

  • zich inschrijven als werkgever bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid
  • het personeel dat u tewerkstelt aangeven via de Dimona-applicatie op het portaal van de sociale zekerheid
  • de nodige RSZ-bijdragen betalen
  • Uw personeel verzekeren tegen arbeidsongevallen bij een erkende verzekeringsonderneming

Wat is huispersoneel?

  1. Mensen die manuele huishoudelijke arbeid verrichten en daarvoor worden betaald. Het gaat onder meer over schoonmaaksters, klusjesmannen en tuinmannen.
  2. Mensen die intellectuele of niet-manuele huishoudelijke arbeid verrichten en daarvoor worden betaald. Het gaat onder meer over personen die babysitten, ouderen gezelschap houden, voor ouderen boodschappen doen en minder mobiele personen begeleiden of vervoeren.

Wat verandert er voor wie?

Als u huispersoneel tewerkstelt en met dienstencheques betaalt, verandert er voor u niets. Als u echter huispersoneel tewerkstelt en op een andere manier dan met dienstencheques vergoedt, zult u als werkgever voor dat personeel RSZ-bijdragen moeten betalen.

Wat zijn mijn verplichtingen als werkgever?

  1. U moet zich als werkgever registreren bij de RSZ en uw huispersoneel aangeven via de Dimona-applicatie op de Portaalsite van de Sociale Zekerheid (www.socialsecurity.be) Op die website vindt u ook gedetailleerde instructies.
  2. U bezorgt de RSZ ieder kwartaal een aangifte van de lonen die u hebt uitbetaald aan uw huispersoneel. Dat kunt u doen via de DmfA-applicatie op de Portaalsite van de Sociale Zekerheid. Op basis van die lonen betaalt u ieder kwartaal sociale bijdragen aan de RSZ.
  3. Verder vult u éénmaal per jaar een fiscale fiche in voor elk van uw personeelsleden. Dat kunt u doen via de applicatie Belcotax On Web.
  4. Als u er nog geen had, sluit u een arbeidsonge-vallenverzekering af voor uw huispersoneel. Als u wel al een arbeidsongevallenverzekering hebt voor huispersoneel dat vroeger niet RSZ-plichtig was, geeft u het ondernemingsnummer dat u na stap 1 (zie hierboven) van de RSZ zult ontvangen zo snel mogelijk door aan uw arbeidsongevallen-verzekeringsonderneming.

Uitzondering op RSZ-plicht

Het personeel dat intellectuele of niet-manuele arbeid verricht moet niet bij de RSZ worden aangegeven als:

  • de prestaties niet meer dan 8 uur per week bedragen (bij één of meerdere werkgevers samen)
  • de activiteiten niet beroepsmatig en niet geregeld ontplooid worden.

De vrijstelling geldt nooit voor manuele huishoudelijke activiteiten.

Wat als u uw RSZ-plicht niet nakomt?

De arbeidsongevallenverzekeraar zal elk arbeidsongeval steeds regelen. Maar als uw huispersoneel RSZ-plichtig is, zal de verzekeraar bij de regeling van het ongeval de nodige RSZ-bijdragen op de vergoedingen voor arbeidsongeschiktheid moeten afhouden. Vervolgens kan de RSZ ook een boete opleggen omdat u uw personeel niet hebt aangegeven en de achterstallige sociale bijdragen vorderen.

Geen uitzondering op de verzekerings-plicht

Een eventuele vrijstelling van de RSZ-plicht heeft geen impact op de verplichting om een arbeidsongevallenverzekering te hebben voor uw huispersoneel. Van zodra u iemand tewerkstelt, moet u altijd een geldige arbeidsongevallenpolis hebben.

Wat als u uw verzekeringsplicht niet nakomt?

Als uw werknemer een arbeidsongeval heeft terwijl u als werkgever niet verzekerd bent, dan kan uw werknemer zijn niet-verzekerde ongeval rechtstreeks bij het FAO aangeven. Het FAO zal het slachtoffer dan vergoeden, maar zal de betaalde vergoedingen van u terugvorderen. U zult ook een boete moeten betalen omdat u de verzekeringsplicht niet hebt nageleefd.

Meer informatie?

Bel het contactcenter van de sociale zekerheid op het nummer 02/511 51 51 (iedere werkdag tussen 7 en 20 uur).



Nieuws /