Activiteitenagenda




<april 2024>
madiwodovrzazo
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345


'ETEN MET ONZE OGEN - IS DAT GEZOND?' DOOR PROFESSOR JAN TYTGAT


Datum: 17/05/2018
Aanvangsuur: 14.30u
Deelgemeente: Jabbeke
Locatie: Vrijetijdscentrum, Vlamingveld 40, Jabbeke
Organisatie: Vlaamse Actieve Senioren Jabbeke
Verantwoordelijke: Luc Puystiens - 050/395908 - luc.puystiens@telenet.be
Website:
http://www.vlaamseactievesenioren.be

Wie is prof. toxicoloog J. Tytgat (°1963) kwam in de zomer 2017 nog in het nieuws met de fipronil-crisis in onze eieren. Professor J. Tytgat doceert toxicologie en farmacologie aan de faculteit “farmaceutische en farmacologische wetenschappen” van de KUL. Daar is hij ook hoofd van het onderzoekslabo. Er wordt ook steeds onderzoek gevoerd naar onze voeding. De vooruitgang in het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe technologieën gingen nooit zo snel. Denken we bijvoorbeeld aan de vergrijzende bevolking die ernstige sociale en economische implicaties met zich meebrengt. Er is een noodzaak om de gezondheidszorg om te buigen naar een meer preventieve dan wel genezende zorg, de relatie tussen enerzijds gezondheid en anderzijds voedingsgewoonten en levensstijl, de fysische en mentale gezondheid van mensen in onze hectische moderne maatschappij, enzovoort. We moeten meer en meer op zoek naar de biotoegankelijkheid van belangrijke bestanddelen in groenten, bronnen van Omega-3 vetzuren (bvb olijfolie, notenolie), onderzoek naar vezels in de voeding. Niemand zal betwisten dat groenten en fruit zeer belangrijke componenten zijn in een gezonde voeding. Maar , zeg nu zelf, ben je niet meer geneigd om iets te eten dat ook goed oogt? Is alles wat voor onze ooglens passeert daarom ook gezond? Hebt u zich trouwens al eens afgevraagd waarom we een bord met blauwe spaghetti aan onze mond laten voorbijgaan en de rode nemen? Waarom spelen kleuren zo’n grote rol bij het eten? Is dat uit traditie? En dan de geur? We grijpen sneller naar iets dat lekker ruikt maar is het daarom gezond? (denk maar eens aan de vette junkvoeding). Anderzijds bevatten ze voor de mens essentiële componenten (bvb chocolade) zoals essentiële vetzuren . Een voorbeeld waar ik bij “mister Google” tegen aanliep was het volgende: toxicoloog Jan Tytgat van de KUL zegt over popcorn: popcorn maken is niet zo gezond, want bij het opwarmen komt diacetyl vrij. Dat is een stof die voorkomt in de natuur, bij fermentatie, als je gist toevoegt aan suiker. Maar in de voedingsindustrie wordt diacetyl ook gebruikt als additief om de voeding wat sterker te doen smaken. Diacetyl kan in boter zitten, in alcoholische dranken als bijvoorbeeld bier, in chocolade en in popcorn. Maar laten we maar eens luisteren naar prof. Tytgat zelf want wil je zelf niet weten waarom je geen blauwe of groene spaghetti lust?