WERKEN > Ondernemen > Subsidies en Premies

Subsidies en premies startende ondernemingen




ONDERSTEUNING VAN STARTENDE ONDERNEMINGEN

Het voormalige Agentschap Ondernemen verdeelt jaarlijks zo’n 200 miljoen euro aan subsidies en premies, goed voor ruim 230 steunmaatregelen. Dat lijkt misschien op een wildgroei, maar als ondernemer kan je nu eenmaal in 1.001 situaties (positief of negatief) verzeild raken. Zo is er steun voor de opstart van een zaak, overnames, innovatie, internationaal ondernemen, energie- en milieumaatregelen, opleiding, tewerkstelling, hinder bij werken, noem maar op.

Zowel starters als gevestigde ondernemers maken er maar beter een reflex van: surfen naar de Vlaamse subsidiedatabank en vervolgens filteren op het type steun, je sector, de leeftijd van je bedrijf,enzovoort.

Let wel: het gaat niet altijd om subsidies in de strikte zin van het woord. Ook andere overheidsprojecten en -maatregelen mikken op een vlotte start:
  • fiscale voordelen, zoals de winwinlening en taks shelter
  • ondernemingswedstrijden, zoals Bizzidee of Start Academy
  • opleidingstrajecten om als werkzoekende zelfstandig te worden
  • leningen aan interessante tarieven en dito voorwaarden

Een volgende uitdaging zijn de subsidiegidsen. Het handige aan deze brochures? Ze zijn opgesteld voor elke grote fase waar bedrijven door gaan én ze zijn automatisch gelinkt aan de subsidiedatabank. Daardoor heb je altijd een versie met de meest actuele informatie en steunmaatregelen.

BEZOEK DE WEBSITE VLAAMSE SUBSIDIEDATABANK

Subsidiedatabank | Agentschap Innoveren en Ondernemen

De brochurereeks Subsidiegidsen voor de ondernemer biedt u per thema een overzicht van de belangrijkste subsidiemaatregelen. Doordat deze brochures automatisch bijgewerkt worden wanneer de informatie in de Subsidiedatabank wordt aangepast, beschikt u bij het downloaden steeds over de meest actuele brochures.