JACHTVERLOF EN JACHTVERGUNNING
Inhoud


Iedereen die in Vlaanderen met een vuurwapen wil jagen, moet een jachtverlof of een jachtvergunning hebben.
 • Het jachtverlof is een persoonlijk document en is geldig voor 1 jachtseizoen.
 • Wie een geldig Vlaams jachtverlof heeft, kan een jachtvergunning aanvragen voor genodigden die niet in het Vlaamse gewest wonen. Die jachtvergunning is een persoonlijk document en is geldig voor vijf vooraf bepaalde dagen in een jachtseizoen.

Voorwaarden


Om een jachtverlof aan te kunnen vragen, moet u voldoen aan onderstaande voorwaarden.
 • Minimaal 18 jaar zijn.
 • U moet onder andere deze documenten kunnen voorleggen:
 • De Vlaamse jachtbelasting en eventueel provinciale jachtbelasting betalen.
Om een jachtvergunning aan te vragen moet u een jachtverlof hebben. U kunt dan een jachtvergunning aanvragen voor iemand die u wil uitnodigen voor de jacht. Die persoon moet
 • minstens 18 jaar zijn
 • buiten Vlaanderen een jachtverlof hebben
 • fysiek en psychisch in aanmerking komen om te jagen in Vlaanderen.
U moet een aantal documenten voorleggen en ook de Vlaamse jachtbelasting (en eventueel een provinciale jachtbelasting) betalen.

Procedure


Jachtverlof Op de website van het Agentschap Natuur & Bos vindt u Jachtvergunning Op de website van het Agentschap Natuur & Bos vindt u U kunt het jachtverlof of de jachtvergunning op twee manieren aanvragen.
 1. Via het E-loket Fauna en Flora, waar u ook meteen de belasting kunt betalen. U vindt in dat E-loket ook een handleiding. Aanvragen via het E-loket is alleen mogelijk voor Belgen.
 2. Bij het arrondissementscommissariaat van uw provincie (pdf) per post of per mail. In de provincies Oost-Vlaanderen en Limburg kan het ook aan het loket.
  In dit geval moet de belasting worden betaald via overschrijving en moet u ook een aanvraagformulier invullen.

  Wat Meebrengen


  bedrag

  Bedrag


  • De belasting voor een gewoon jachtverlof is 150 euro. Een jachtverlof waarmee u alleen op zondag mag jagen, kost 105 euro.
  • Een jachtvergunning kost 40 euro.
  Sommige provincies rekenen ook nog een provinciale belasting (pdf) aan. Op de website van Agentschap Natuur & Bos vindt u alle details over betaling voor het jachtverlof en betaling voor de jachtvergunning.

  Regelgeving


  Het Jachtdecreet van 24 juli 1991. Op 25 april 2014 keurde de Vlaamse Regering nieuwe uitvoeringsbesluiten van het jachtdecreet goed. Hierdoor werd de jachtregelgeving sterk vereenvoudigd.

  Links


  ANB - Jachtverlof en jachtvergunning

  BevoegdeOverheidsdiensten


  Vlaamse overheid

  AfleverendeDiensten


  waarde

  Geografische Toepassingsgebieden


  Vlaamse Gewest